menu icon menu icon
blog - Fien Meynendonckx

Commercial Manager Kunsten Lieselotte Deforce vliegt uit

09-07-2024

Freelancers of organisaties uit de (podium)kunsten werden de voorbije acht jaar ondersteund door hun Commercial Manager Lieselotte Deforce. Zij neemt vanaf juli 2024 een sprong in het onbekende, en gaat een horecazaak uitbaten in Zwevegem. Maar wij laten haar niet gaan zonder haar nog even aan de tand te voelen over haar tijd bij Amplo.

Lieselotte, hoe vat je jouw acht jaar bij Amplo in een notendop samen?

Deforce: “Ik begon bij Amplo als team manager van het kantoor in Gent en later ook in Brugge. Door mijn ervaring als directeur van Schouwburg Kortrijk en Muziekcentrum Track kende ik de sector, klanten en freelancers al. Maar ik had nog veel te leren over arbeidsrecht en sociaal recht.

In het begin van mijn loopbaan nam Amplo zelden proactief contact op met klanten en freelancers, en zagen we onze mensen vooral als er problemen waren. Dat heb ik zien veranderen. Ik maakte afspraken bij de grote spelers, steunpunten en sociale fondsen in de podiumkunsten en de socio-culturele sectoren. Daardoor evolueerde mijn loopbaan bijna organisch, en eindigde ik in een meer communicatieve functie, eerst als Account Manager Kunsten, later als Commercial Manager voor Vlaanderen. Ik bouwde mee aan duurzame partnerships, met bijvoorbeeld de grote filmfestivals, Theater Aan Zee, Vi.be, Trix, Kunstenfestival Watou en zoveel meer.”

Op welke ontwikkelingen binnen Amplo ben je het meest trots?

Deforce: “Ik kijk met tevredenheid terug op onze rebranding van t-heater naar Amplo, maar ik ben toch het meest trots op de manier waarop we ons hebben kunnen verankeren in de sector. Vroeger werden SBK’s misschien gezien als een noodzakelijk kwaad, omdat je als artiest op een manier je loon moest regelen. Maar vandaag is Amplo echt een waardevolle partner van die sector.

Wij anticiperen op trends in de sector en zijn voortrekkers binnen duurzame tewerkstelling. Overheden, steunpunten en grote opdrachtgevers raadplegen ons omwille van onze expertise. Onze sector is er een met een complexe realiteit, en voor kunstenaars is het niet altijd gemakkelijk om daarin het overzicht te bewaren. Met Amplo zijn we erin geslaagd om in bevattelijke taal die moeilijke juridische info te vertalen, en oplossingen op maat te creëren, zoals projectcontracten.

Ook door samenwerkingen met opleidingen en infosessies aan studenten over verloning, barema’s en veiligheid, spelen we een grote rol in de professionalisering van de creatieve sectoren.”

Is er één project dat er voor jou uitspringt?

Deforce: “De samenwerking met een Brussels Orkest met internationale faam is wel bijzonder. Zij hebben vaste mensen in dienst, maar die hebben soms verplichtingen bij andere orkesten, geven les of worden ziek. Ze moeten die vaste ploeg dus per productie aanvullen, vaak met internationale profielen van hoog niveau. Dat is een hele complexe administratie, en daar maken we alle contracten voor. We hebben een consulent in Brussel die dat volledig op zich neemt. Een mooie samenwerking, waarin wij voor concrete oplossingen hebben kunnen zorgen.

En geen project, maar tijdens de coronaperiode heeft Amplo ook een belangrijke rol gespeeld. We zijn er toen in geslaagd om de nodige informatie en expertise over te brengen op onze artiesten en sectoren.”

“Amplo anticipeert op trends in de sector en is een voortrekker binnen duurzame tewerkstelling. Overheden, steunpunten en grote opdrachtgevers raadplegen ons omwille van onze expertise. Dat is iets om trots op te zijn.”

Zijn er bepaalde klantbehoeften of trends die je hebt zien opkomen in de podiumkunsten of de creatieve sector tijdens jouw tijd hier?

Deforce: “Sowieso heel de veranderde wetgeving rond kunstenaarsstatuut, kunstwerkers en bescherming van de kunstenaar. Amplo is een trekker rond duurzame verloning in de sector. Op dit moment zetten we bijvoorbeeld erg in op informeren over de mogelijkheden binnen de verschillende Paritaire comités.”

Wat heeft je doen besluiten om na acht jaar Amplo te verlaten?

Deforce: “Ik heb een mooi parcours afgelegd, en ik ben tevreden met de nieuwe structuur rond communicatie en marketing die ik mee heb uitgewerkt. Dus ik kan het hier met een gerust hart achterlaten. Ik was niet echt op zoek naar iets nieuws, maar het begon wel op me te wegen om elke dag meer dan vier uur aan transport te wijden?. Het was niet altijd evident om vanuit West-Vlaanderen heel Vlaanderen te bedienen. Dus toen er een zotte uitdaging op mijn pad kwam, heb ik die aangegrepen.”

Vertel eens iets meer over die uitdaging?

Deforce: “Ik was altijd al verliefd op het pand van El Dorado in Zwevegem. Toen ik op Facebook zag dat het stond over te nemen, hebben mijn man en ik op twee weken tijd beslist om dat te doen. Nu is het nog een koffiebar, maar we gaan het concept wat uitbreiden. Het ligt langs een fietspad, dus we willen routes aanbieden voor wielertoeristen en fietsende gezinnen. We gaan ook een cultureel aanbod programmeren en samenwerken met andere spelers uit Zwevegem.”

Zijn er vaardigheden die je bij Amplo hebt opgedaan, die je kan gebruiken in die nieuwe onderneming?

Deforce: “Het lijkt wel alsof al mijn vorige ervaringen samenkomen. Ik heb een DIY-mentaliteit en werk al heel mijn leven voor anderen, alsof het voor mezelf was. Nu ga ik dus mijn energie, netwerk en talent om te anticiperen in mijn eigen zaak stoppen!”

Wat zal je missen bij Amplo?

Deforce: “De mensen, de collega’s en de ongedwongen sfeer. En misschien ook het gevoel om een wezenlijk deel uit te maken van een sector. Als Account Manager kwam ik in alle steden en op alle events. Dat zal wel even wennen worden.”

Heb je nog een laatste advies voor je collega's en de organisatie?

Deforce: “Binnen Amplo maak je echt zelf je job. Je mag proactief zijn, je sterktes ontwikkelen, tendensen zien. Dat is mooi, maar niet altijd even gemakkelijk. Ik zou dus iedereen aanraden om, ondanks de decentrale werking en de spreiding van onze kantoren, te blijven streven naar samenwerking en aansluiting.”

Waar komen klanten uit de kunsten terecht als ze vanaf juli Amplo contacteren?

Deforce: “In afwachting van een nieuwe Account Manager, staat er een heel team van enthousiaste en bedreven commerciële consulenten voor hen klaar. Geen enkele freelancer of organisatie zal bij Amplo in de kou komen te staan, dat staat vast.”

Succes Lieselotte, we zullen je missen!

Benieuwd naar de nieuwe stap van Lieselotte? Ga haar dan vanaf juli gedag zeggen in El Dorado in Zwevegem.

share this

blog

Commercial Manager Kunsten Lieselotte Deforce vliegt uit

Freelancers of organisaties uit de kunsten werden de voorbije acht jaar ondersteund door hun Commercial Manager Lieselotte Deforce. Zij neemt vanaf juli 2024 een sprong in het onbekende, en gaat een horecazaak uitbaten in Zwevegem.

Lees meer

blog

Unwrap festival breidt uit met steun van Amplo

Vier redenen om naar Kortrijk af te zakken voor Unwrap festival

Lees meer

blog

Politiek debat over de audiovisuele sector

De belangen van de audiovisuele sector op de politieke kaart aan het begin van een nieuwe beleidsperiode. De drie belangrijkste punten van het debat op een rij.

Lees meer