Werken met Amplo is werken met de vrijheid van een freelancer en de bescherming van een werknemer.
Ik heb een opdracht
blog - Fien Meynendonckx
Flexijobs via Amplo
31-10-2023
Het nieuwe culturele seizoen is volop op gang, met nieuwe uitdagingen en een pak interessante nieuwe producties. Ter ondersteuning daarvan, en op vraag van enkele partners in de sector komen we tegelijk met het nieuws dat Amplo vanaf heden ook de lonen van FLEXIJOB-MEDEWERKERS voor jullie kan verwerken.
Een jaar geleden werden flexi-jobs voor events in het paritair comité 304 geïntroduceerd, wat een grote vooruitgang betekende, zij het tot voor kort alleen voor medewerkers binnen paritair comité 304. Tijdens de recente beleidsverklaring van de regering werd aangekondigd dat het toepassingsgebied van flexi-jobs in de eventsector wordt uitgebreid naar ondernemingen met specifieke hoofdactiviteiten, ook buiten het PC 304.
Het toepassingsgebied van de flexijobs wordt vanaf 01/01/2024 ook uitgebreid naar dat deel van de eventsector dat buiten het paritair comité 304 valt.
Een flexijob is een statuut dat flexibele arbeid in bepaalde sectoren moet stimuleren. Het is een specifieke vorm van tijdelijke arbeid die bedoeld is voor mensen die al een hoofdberoep hebben (en gepensioneerden) en extra willen bijverdienen. Het toepassingsgebied is beperkt, maar werd recent opengetrokken naar bepaalde functies in de paritaire comités 304 en 303.03.
Wat zijn de voordelen van een flexijob?
Als flexijobber kan je rekenen op een aantal unieke voordelen:
Bijverdienen volgens beschikbaarbaarheid
Flexijobbers hebben geen vaste werkschema's en kunnen op oproepbasis werken, afhankelijk van hun eigen beschikbaarheid, en van de behoeften van de werkgever/opdrachtgever.
Fiscale en sociale voordelen
Flexijobbers en hun werkgevers/opdrachtgevers genieten van verlaagde sociale zekerheidsbijdragen en een zeer gunstig fiscaal tarief. Concreet betekent dit meer nettoloon en minder loonkosten voor de opdrachtgever.
Projectmatig werk
Een flexijob is ideaal voor projectmatige jobs, zoals festivals en pieken in de evenementensector.
Flexijobbers zijn o.a. door hun lagere kostprijs aantrekkelijk voor opdrachtgevers. En zelf hebben ze er een flexibele bijverdienste bij.
Wie mag een flexijob uitvoeren?
Om in België een flexijob te mogen uitvoeren, moet je een werknemer of een gepensioneerde zijn. Bovendien moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen, zoals:
Je hebt 3 kwartalen voor je tewerkstelling als flexijobber minstens 4/5e gewerkt.
Als werknemer heb of had je naast je vaste job geen flexicontract bij dezelfde werkgever.
Je kan in eenzelfde kwartaal echter NIET als uitzendkracht en als Flexijobber werken.
Als werknemer zit je niet in een verbreking- of ontslagperiode.
Als gepensioneerde mag je een bepaald bedrag bijverdienen met een flexijob, maar dat hangt af van je persoonlijke situatie.
Bij welke werkgevers mag je een flexijob uitvoeren?
Oorspronkelijk werden flexijobs ingevoerd voor horeca, kapperszaken en winkels. Maar nu kan je dus ook in de Podiumkunsten (PC 304, met uitzondering van artistieke, artistiek-technische en artistieke ondersteuningsfuncties), bioscopen en sommige dans- en sportscholen (PC314) aan de slag. Voorbeelden in PC 304: suppoosten, kassamedewerkers, onthaal, techniekers, stagehands,...
Deze uitbreiding brengt echter enkele strengere bepalingen met zich mee. Werkgevers in deze sectoren dienen nu ten minste het baremaloon van de desbetreffende sector te betalen, in plaats van het minimumloon. Daarnaast zal de sociale bijdrage voor werkgevers stijgen van 25 procent naar 28 procent, en er zal strenger worden gecontroleerd op misbruik van het systeem.
Een uitdaging in dit proces is dat het sociaal overleg (dat de toepassing van flexi’s bepaalt) normaal gesproken plaatsvindt binnen het kader van een paritair comité. De eventsector heeft echter geen eigen paritair comité, dus heeft men de invoering van flexi-jobs voor het eerst gedefinieerd op basis van NACE-codes in plaats van het paritair comité waartoe een bedrijf behoort. Wat we toejuichen.
Dit betekent dat bedrijven in de eventsector die niet onder PC 304 vallen toch gebruik kunnen maken van flexi-jobs, mits ze kunnen aantonen dat hun hoofdactiviteit overeenkomt met de betrokken NACE-codes, en ENKEL voor activiteiten in het kader van de organisatie van events.
Vanaf januari 2024, de volgende NACE-codes komen hiervoor in aanmerking:
90.011 Beoefening van uitvoerende kunsten door zelfstandig werkende artiesten
90.012 Beoefening van uitvoerende kunsten door artistieke ensembles
90.022 Ontwerp en bouw van podia
90.023 Gespecialiseerde beeld-, verlichtings- en geluidstechnieken
90.029 Overige ondersteunende activiteiten voor de uitvoerende kunsten
Opgelet: Flexi contracten kunnen enkel opgemaakt worden tijdens de kantooruren en niet via de dimona lijn.
share this
blog
Vijf highlights uit de sociale hervorming voor kunstwerkers
En 2024, l’ATA et l’allocation du travail des arts entreront en vigueur, avec d'autres nouvelles règles en matière de droits aux allocations de chômage. AMPLO vous donne cinq nouveautés importantes.
België breidt flexijobs uit naar entertainment- en evenementbedrijven. Als HR-partner van de creatieve sector biedt Amplo vanaf nu dus ook flexicontracten aan.