menu icon menu icon
blog - Fien Meynendonckx

Politiek debat over de audiovisuele sector

19-06-2024

Als organisatie die de belangen van aanbieders van audiovisuele diensten verdedigt, greep UBV de start van een nieuwe beleidsperiode aan om de noden van de sector op de politieke kaart te zetten samen met de vereniging van franstalige film- en serieproducenten UPFF+. Ze deden dat met een debat waarin elf politici uit verschillende Frans- en Nederlandstalige partijen discussieerden over de financiering, opleidingsmogelijkheden en toekomst van de audiovisuele sector.

Amplo sprak met Tom Hameeuw, oprichter van VFX-studio THE PACK en voorzitter van UBV, en Marine Haverland, coördinator bij UBV. Zij benadrukten het belang van bruggen bouwen en vereniging, en zetten nog eens de drie belangrijkste aandachtspunten van het debat op een rij.

Aandachtspunt 1: De financiering van de audiovisuele sector

De audiovisuele sector kende de afgelopen jaren, net als vele andere sectoren, een enorme druk op de budgetten. De lonen werden wel serieus geïndexeerd, maar de subsidies zijn niet gevold, wat veel financiële druk heeft gezet op de producenten en projecten, en daardoor ook op de dienstverleners.

Tegelijkertijd werd de Tax Shelter, een van de beste investeringsincentives voor audiovisuele productie in Europa, gewijzigd door een herziening van de wetgeving in 2022. De manier waarop de wet momenteel wordt toegepast heeft een negatieve impact op de sector en de competitiviteit van België op de Europese markt.

UBV en haar partners vragen dus aan de volgende regering:

● Een correcte indexering van de subsidies om als Belgische AV-sector internationaal competitief te kunnen blijven.

● Een herziening van de hervorming van de Tax Shelter, met meer aandacht voor bijkomende kosten.

● De herfinanciering van screen.brussels in de volgende beleidsperiode en de opvoering van het investeringsbudget tot 5 miljoen per jaar.

Met die maatregelen kan België competitief blijven en buitenlandse producties aantrekken om hier filmopnames of postproductie uit te voeren. Dat zorgt niet alleen voor lokale tewerkstelling, maar heeft een directe impact op de economie. Investeringen door screen.brussels in audiovisuele producties genereren een direct rendement van 9,5 euro voor elke geïnvesteerde euro. Bovendien is een bloeiende filmindustrie een manier om Brussel, de regio en het land positief in de kijker te zetten en aantrekkelijk te maken. Het leidt ook tot stabiele werkgelegenheidspercentage en mensen die zich permanent vestigen in België en het Brussels Gewest.

Aandachtspunt 2: Opleidingen en talent

Voor specifieke jobs in de audiovisuele sector, en vooral binnen visual effects (VFX), hebben bedrijven moeite met het vinden van geschikte kandidaten. Daarom moet er geïnvesteerd worden in opleidingsinitiatieven en praktijkgerichte trainingen. Om een volgende generatie klaar te stomen, het tekort in de sector op te vullen, én de Brusselse werkloosheid aan te pakken.

‘Door de specifieke context van onze sector hebben producenten soms maar drie maanden de tijd om de juiste mensen te vinden. Om dit probleem op te vangen, start UBV met een pilootproject.’

Het pilootproject van UBV is een praktijkgerichte opleiding die verschillende partners verenigt, en kijkt naar de projecten gerealiseerd door Scum Studios in Antwerpen. Ze laten ondermeer jongeren kennismaken met de praktijk van tv-maken op de werkvloer van ATV. Zij slagen erin om mensen van diverse achtergronden hun weg te laten vinden naar werk in de audiovisuele sector. UBV wil een gelijkaardig project uitbouwen in partnership met Scum Studios in Brussel. Andere partners zoals Mediarte en Erasmus Hogeschool zijn ook betrokken.

Met dit opleidingstraject komt UBV niet in het vaarwater van andere opleidingen, integendeel. Door een systeem van vrijstellingen, vormt het een aanvulling op de bestaande audiovisuele studierichtingen.

Aandachtspunt 3: Nieuwe technologieën

Digitalisering, nieuwe technologieën en A.I. vormen grote uitdagingen voor de audiovisuele sector, maar bieden volgens UBV ook een uitgelezen kans om Brussel op de kaart te zetten als een plek van innovatie. De vraag aan de politici was dan ook hoe de regering die uitdaging op een ethisch correcte manier kan omzetten in kansen.

‘We kijken naar Canada als voorbeeld, waar ze erin geslaagd zijn om een super succesvol ecosysteem van kruisbestuiving te creëren in de audiovisuele sector. Gelukkig waren de meeste van de aanwezige politici helemaal akkoord met deze visie.’

Het project van UBV is om een inspirerende XR-Hub in Brussel te realiseren. Een fysieke locatie waar geïnteresseerden en professionals nieuwe technologieën kunnen testen, kunnen experimenteren met VR en LED-walls, en de mogelijkheden van A.I. ontdekken. Waar spelers uit de sector elkaar kunnen ontmoeten en versterken, en waar grote bedrijven als Meta en Google hun nieuwste technologieën komen voorstellen. Het zou ook de locatie zijn voor het praktische opleidingstraject, én een plek waar kinderen en jongeren geïnspireerd raken om een carrière in de audiovisuele sector na te streven. Want meer en meer zijn er naast gespecialiseerde technici in de AV-sector ook programmeurs, IT’ers en game-ontwikkelaars nodig. Dit project wensen we te realiseren in partnership met XR Valley en Erasmus Hogeschool Brussel.

Deze droom wordt trouwens steeds meer realiteit, want UBV heeft al een mogelijke locatie op het oog. Volg de socials van UBV en THEPACK om op de hoogte te blijven.

Instagram UBV

LinkedIn UBV

Instagram THEPACK

LinkedIn THEPACK

Het debat van 17 april in THEPACK studio werd georganiseerd door UBV en UPFF+ met de steun van Mediarte, BCOH, VOFTP en Amplo.

share this

blog

Commercial Manager Kunsten Lieselotte Deforce vliegt uit

Freelancers of organisaties uit de kunsten werden de voorbije acht jaar ondersteund door hun Commercial Manager Lieselotte Deforce. Zij neemt vanaf juli 2024 een sprong in het onbekende, en gaat een horecazaak uitbaten in Zwevegem.

Lees meer

blog

Unwrap festival breidt uit met steun van Amplo

Vier redenen om naar Kortrijk af te zakken voor Unwrap festival

Lees meer

blog

Politiek debat over de audiovisuele sector

De belangen van de audiovisuele sector op de politieke kaart aan het begin van een nieuwe beleidsperiode. De drie belangrijkste punten van het debat op een rij.

Lees meer