menu icon menu icon
blog - Fien Meynendonckx

TUIGfestival, hét feest van de illustratie

22-04-2024

Tijdens de georganiseerde chaos van TUIGfestival, op 11 en 12 mei in de Blikfabriek in Hoboken, komen meer dan honderd lokale illustratoren en grafisch ontwerpers exposeren, verkopen, tatoeëren en drukken. Amplo sponsort met veel plezier dit feest van de grafiek. We spraken met bezieler Jens Dawn.

vormgeving: Jens Dawn

Wie is TUIG en wat doen jullie?

Dawn: “Ik ben zelf grafisch ontwerper met een studio in Antwerpen. Samen met striptekenaar Mila Van Goethem heb ik TUIG en TUIGfestival opgericht. Ik organiseerde vroeger veel expo’s, maar ik merkte dat het moeilijk was om bezoekers aan te trekken voor lokaal talent. Daarom begonnen Mila en ik in 2019 de TUIGkrant, eigenlijk als een tentoonstelling waar mensen niet heen hoefden te gaan.”

“De TUIGkrant ligt ondertussen gratis in alle musea in Vlaanderen en Brussel, en op verschillende locaties in Antwerpen. We krijgen hiervoor geen subsidies, maar werken wel met sponsors voor het drukwerk en de verspreiding. Mila, het TUIGteam en ik werken zelf als vrijwilligers voor de krant.”

En nu organiseren jullie op 11 en 12 mei ook het TUIGfestival. De hoeveelste editie is dit?

Dawn: “In principe is dit de eerste editie, want vroeger organiseerden we het onder de naam TUIGmarkt, waarvan we er al twee zomeredities en één wintereditie op hebben zitten. En tussendoor organiseerden we ook de expo Poezen in het bos, waarvoor we meer dan honderd illustraties van katten kregen toegestuurd.”

foto copy: Shruti Mehta Photos

Hoe kwamen jullie op het idee om TUIGfestival te organiseren?

Dawn: “TUIG is eigenlijk ook ontstaan uit een nood aan community-vorming. Illustreren of ontwerpen is een heel eenzaam beroep, en er is niets leuker dan met mede-illustratoren ideeën uit te wisselen. Nochtans is TUIGfestival geen festival vóór grafisch ontwerpers. Iedereen is welkom. Wij organiseren geen lezingen of gooien niet met technische termen, maar willen gewoon dat iedereen verliefd wordt op ons lokaal Belgisch talent. De Blikfabriek is een mooie locatie waar artistiek alles mogelijk is, waardoor bezoekers echt terechtkomen in de sfeer die wij willen oproepen.”

Waarom moeten mensen naar het TUIGfestival komen?

Dawn: “Niemand moet natuurlijk iets. Maar als ze nieuwsgierig zijn naar lokaal talent, voor een prikje een tattoo willen laten zetten, een babbeltje willen slaan, of een unieke print willen kopen van een lokale illustrator, ontvangen wij ze met open armen. TUIGfestival is bovenal een leuke dag uit.”

“TUIG is ontstaan uit een nood aan community-vorming. Illustreren of ontwerpen is een heel eenzaam beroep, en er is niets leuker dan ideeën uitwisselen.”
foto copy: Shruti Mehta Photos

Kunnen illustratoren in België leven van hun grafisch werk?

Dawn: “In mijn podcast oorTUIGheb ik al meer dan eenenveertig illustratoren gesproken, en daardoor weet ik dat het voorkomt, maar dat het nog steeds moeilijk is om er een fulltime job van te maken. De meesten combineren het met een parttime job, maar vaak is dat een keuze. De leukste opdrachten, die het meeste experiment toelaten, leveren immers vaak het minste op.”

“Met TUIG hopen we een positieve impact te hebben zodat meer mensen illustratie gaan steunen. Zo brengen we regelmatig organisaties en illustratoren met elkaar in contact. Soms halen opdrachtgevers gewoon de gegevens uit onze TUIGkrant, of ze benaderen ons voor suggesties.”

Jullie worden gesteund door een heleboel partners, waaronder Amplo. Hoe ziet jullie samenwerking eruit?

Dawn: “Wij danken inderdaad een groot deel van onze werking aan onze sponsors. En we hebben de voorkeur voor sponsors waar onze illustratoren inhoudelijk ook iets aan hebben. Naar Amplo kunnen we ze altijd doorverwijzen als ze vragen hebben over facturatie of correcte prijszetting.”

“Wij maken trouwens altijd een eigen ontwerp voor de advertentie van onze sponsors in de TUIGkrant. Niet elke sponsor zet even graag zijn huisstijl aan de kant, maar sommigen, zoals Amplo, vinden dit juist heel verfrissend en zijn altijd blij met het onverwachte resultaat.”

foto copy: Shruti Mehta Photos

Wat zou je graag nog bereiken met TUIG?

Dawn: “Ik zou heel graag ooit een vaste plek hebben die mensen het hele jaar door kunnen bezoeken. Maar dat is een langetermijnplan. In september hebben we een mooi project rond Ensor op de planning staan, en in de winter gaan we ook iets leuks doen. Daarna ligt alles nog open… Maar schrijf je zeker in voor onze nieuwsbrief als je op de hoogte wilt blijven!”

Dat is maar een woord!

Tijdens het illustratief/grafisch TUIGfestival op 11 en 12 mei 2024 in De Blikfabriek in Hoboken (Antwerpen) ontdek je achter elke hoek wel een nieuwe lokale kunstenaar. Van illustratie en manga, tot tattoos, graffiti en animatiefilm.

share this

blog

De regeling van feestdagen via Amplo

Alles wat je moet weten over de uitbetaling van feestdagen

Lees meer

blog

Amplo is trotse sponsor van illustratief & TUIGfestival.

TUIG bezieler Jens Dawn vertelt over de geweldige chaos van TUIGfestival

Lees meer

blog

Als trotse partner van Anima, financiert Amplo de award voor Beste Studentenfilm.

Met het poëtische Jan wint Febe Van Avermaet de prijs voor Beste Belgische Studentenfilm op Anima Festival

Lees meer